http://hotface.gr/wp-content/uploads/2016/05/2534056-1050x713.jpg

Ο Πούτιν πήρε το όπλο του – Κοινές Δηλώσεις +βίντεο

8.3

Από το Μαξίμου ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε μηνύματα σε ΗΠΑ, ΕΕ, Τουρκία. Δήλωσε το ρώσικο ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ. Υποσχέθηκε τρια εκ Ρώσους τουρίστες, αν λυθεί το θέμα της βίζας. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει αγωγός φιλίας, τα προβλήματα δε λύνονται με κυρώσεις αλλά με διάλογο, δήλωσε ο Τσίπρας. Επισήμανε ότι η επίσκεψη Πούτιν πραγματοποιείται την ώρα που η Ελλάδα αλλάζει σελίδα

Βίκυ Σαμαρά

Μηνύματα σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τις κοινές δηλώσεις με το πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου μετά τη συνάντηση τους.

 

Μία συνάντηση, που ενώ αρχικά ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσει μισή ώρα, κράτησε τελικά μία ώρα και 45 λεπτά. Χρονικό διάστημα κατά το οποίο συζητήθηκαν η αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, η οποία όμως συνδέεται με τις σχέσεις Ρωσίας- ΕΕ, για τη βελτίωση των οποίων η Ελλάδα επιθυμεί να συμβάλλει, ξεκαθαρίζοντας όμως εκ των προτέρων ότι δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις της Ένωσης και του ΝΑΤΟ και ισορροπώντας έτσι πάνω σε λεπτό πάγο.

Η ενέργεια, οι αποκρατικοποιήσεις και ο τουρισμός ήταν κεντρικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης. Ο κ.Πούτιν επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο στις δηλώσεις του το ρωσικό ενδιαφέρον για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ. Εκτίμησε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στην ενέργεια, υπενθυμίζοντας ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ελλάδας καλύπτοντας το 60% των αναγκών σε φυσικό αέριο και το 15% σε πετρέλαιο. Αναφέρθηκε επίσης στα 700 εκ ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι υπάρχουν περιθώρια μεγαλύτερων επενδυτικών δράσεων.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι το Μάρτιο αυξήθηκε το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Ελλάδα κατά 523%, εξαιτίας των περιορισμών στα ταξίδια Ρώσων προς την Τουρκία και την Αιγυπτο. Είπε ότι εφέτος αναμένεται ένα εκατομμύριο Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα και διεμήνυσε στην Αθήνα ότι εάν λυθεί το θέμα της βίζας θα τριπλασιαστεί αυτός ο αριθμός.

Ήταν όμως λάβρος προς τη γείτονα και από το σημείο αυτό και μετά άρχισε να πυροβολεί την Άγκυρα, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ελληνορωσικό… θετικό μνημόνιο

Στην ερώτηση περί του αγωγού South Stream και κληθείς να σχολιάσει εάν η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει στο να ξεπεραστούν οι γεωπολιτικές αντιθέσεις μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, ο κ.Τσίπρας δήλωσε: «Η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει ως το βαθμό που μπορεί. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να λειτουργούμε ως αγωγός θετικός, γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία. Έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο.» Υπογράμμισε ωστόσο ότι από ένα σημείο και μετά ξεκινούν αντιθέσεις που ξεπερνούν τις δυνατότητες της Αθήνας.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε επισήμανε ότι η Ελλάδα εξαντλεί κάθε περιθώριο ώστε να αμβλυνθεί η αντιπαλότητα ΕΕ-Ρωσίας. «Δεν αποτελεί λύση ο φαύλος κύκλος των κυρώσεων, αλλά ο διάλογος. Δεν μπορεί να υπάρξει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, χωρίς η Ρωσία να είναι μέρος αυτής. Αυτές είναι οι θέσεις μας και με βάση αυτές πορευόμαστε σε όλους του οργανισμούς που συμμετέχουμε», δήλωσε.

Ο κ.Πούτιν όσον αφορά στις κυρώσεις της Ρωσίας έναντι της ΕΕ, είπε: «Δεν επιβάλαμε εμείς τις κυρώσεις, εμείς λάβαμε απαντητικά μέτρα. Όταν αρθούν οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας θα κάνουμε αντίστοιχο βήμα για τους εταίρους μας».

Κατά την επίσκεψη Πούτιν επικυρώθηκε η αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας- Ρωσίας, η οποία ήταν εξαρχής στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο του 2015, αλλά πέρασε και από πολλά κύματα λόγω των δύσκολων ισορροπιών στο τρίγωνο Μόσχας- Βρυξελλών- Ουάσινγκτον. «Κάναμε σημαντικά βήματα, καθώς υπογράψαμε μία σειρά από μνημόνια συνεργασίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σπεύδοντας να προσθέσει: «Αν και η λέξη μνημόνιο δεν είναι η πιο ευχάριστη, αλλά αποδείξαμε ότι υπάρχουν και μνημόνια θετικά».

Εξαρχής άλλωστε ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή τη συνεργασία Ελλάδας- Ρωσίας, όχι μόνο λόγω των ιστορικών δεσμών, αλλά γιατί αποτελεί συστατικό στοιχείο μιας ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής για τη χώρα μας. Σχολίασε άλλωστε ότι η Ελλάδα έχει σταθερές συμμαχίες στη δύση αλλά δεν διστάζει να ανοίγει τα κλαδιά της και στο βορρά, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη παραευξείνια γειτονιά, στο νότο, στη Βόρεια Αφρική, στη Μέση και Άπω Ανατολή. Εξάλλου ο πρωθυπουργός όπως έγινε σήμερα γνωστό θα ταξιδέψει 2 με 6 Ιουλίου στην Κίνα, αναζητώντας και εκεί επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ο κ.Τσίπρας επισήμανε ότι «Η οικονομική συνεργασία είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία. Γυρίζουμε σελίδα από μια πολυετή οικονομική κρίση, σε μια περίοδο σταθερότητας και επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης».

Τόνισε επίσης: «Κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας να διευθετηθεί το θέμα της χορήγησης βίζας. Συζητήσαμε και τη δυνατότητα να δούμε κι άλλους τρόπους για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία». Μάλιστα για το θέμα θα μεταβεί στη Μόσχα ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Ο κ.Τσίπρας τόνισε ξανά στο τέλος της συνέντευξης τύπου ότι για την Ελλάδα οι σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικές, αν και βεβαίως η χώρα δεσμεύεται από τις αποφάσεις στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει.

Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε πάντως: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη κατάσταση, ο πρωθυπουργός έχει ανάγκη να πάρει δύσκολα μέτρα, δύσκολες αποφάσεις. Δεν περιμένουμε από αυτή τους άθλους του Ηρακλή, στις αυλές της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας». Εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΕ.

Όταν μάλιστα ο κ.Τσίπρας τον αποχαιρέτισε αφού ξεναγήθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο, ο κ.Πούτιν του είπε: «Θα ήταν χαρά μου να σας δω στη Ρωσία».

The Breakdown


8
8
8
9






Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει τους σχολιαστές και δεν εκφράζει την θέση και άποψη του site. Επίσης σας δίνετε βήμα να καταγγείλετε.. τα "στραβά και ανάποδα" για την εποικοδομητική συζήτηση και επίλυση των προβληματων. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Translate »