http://hotface.gr/wp-content/uploads/2016/09/4.jpg

Δρακάτος – Ζαφειρόπουλος Γουδί 1925 κρεμάλα περίμενε τους δύο καταχραστές του δημοσίου χρήματος… +φωτογραφίες

8.4

1925. Ο Πάγκαλος κρεμάει δυο αξιωματικούς για καταχρήσεις στο δημόσιο. 

Στις 27 Νοεμβρίου του 1925, περισσότερα από 800 αυτοκίνητα και 15 χιλιάδες κόσμος συγκεντρώνονταν στο Γουδή. Το σπουδαίο γεγονός της ημέρας δεν ήταν κάποια κοσμική εκδήλωση, αλλά η κρεμάλα που περίμενε τους δύο καταχραστές του δημοσίου χρήματος. Τον Αντισυνταγματάρχη Διαχειρίσεως, Διονύσιο Δρακάτο και τον Αντισυνταγματάρχη της Χωροφυλακής και Διευθυντή της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, Γ. Ζαφειρόπουλο.

«Υπήρχον πολλοί οίτινες και διενυκτέρευσαν εκεί. Από της 7ης δε ώρας μια ατελεύτητος σειρά αυτοκινήτων εκόμιζε διαρκώς νέα κύματα κόσμου», έγραφαν οι εφημερίδες για την πρωτοφανή συγκέντρωση πολιτών, που ήθελαν να παρακολουθήσουν το μακάβριο θέαμα.

Στις 9 το πρωί οι δύο μελλοθάνατοι μεταφέρθηκαν στον χώρο της εκτέλεσης. Καθαιρέθηκαν και ανέβηκαν στην εξέδρα που είχε στηθεί. Ο δήμιος, που είχε προσληφθεί με αγγελία, τους φόρεσε κουκούλες που έφταναν ως τους ώμους, έδεσε τα χέρια τους πίσω από την πλάτη, πέρασε το σχοινί στον λαιμό και τους κρέμασε. Ο Δρακάτος πέθανε αμέσως, ενώ ο Ζαφειρόπουλος «έσβησε» λίγα λεπτά μετά. Η κρεμάλα δεν είχε εφαρμοστεί καλά στον λαιμό του… Μετά τον απαγχονισμό, στρατιωτικό τμήμα παρέλασε «προ των αιωρούμενων πτωμάτων». Σύμφωνα με το καθεστώς, η δικαιοσύνη για τις κομπίνες στη Μικρά Ασία είχε αποδοθεί.

Δρακάτος και Ζαφειρόπουλος, λίγη ώρα πριν από τον απαγχονισμό. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους συνολικά 20 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων μια γυναίκα (δακτυλογράφος), ανώτεροι αξιωματικοί, πολίτες και οι δύο αντισυνταγματάρχες, ήταν βαριές. Απάτη κατά του Δημοσίου, πλαστογραφία, χρήση πλαστών εγγράφων και καταχρήσεις στις επιτάξεις, που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Δηλαδή, πολίτες και έμποροι ζητούσαν να αποζημιωθούν με υψηλά ποσά για τις επιτάξεις που είχε κάνει ο στρατός σε τρόφιμα και υλικό. Όμως, σύμφωνα με την κυβέρνηση Πάγκαλου, αυτές οι επιτάξεις δεν είχαν γίνει ποτέ. Αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πολίτες και στρατιωτικοί να «τρώνε» τα χρήματα του λαού.

Η δίκη άρχισε τον Οκτώβριο του 1925 και οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στο ειδικό δικαστήριο με επτά βουλεύματα σε βάρος τους. Το διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο καθιερωνόταν ο θάνατος δια απαγχονισμού για καταχρήσεις, είχε ψηφιστεί από τον Ιούλιο του ίδιου έτους, δηλαδή ένα μήνα μετά το πραξικόπημα Πάγκαλου. Η υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων ήταν ότι ο νόμος δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, επειδή είχε ψηφιστεί μετά από την τέλεση των αδικημάτων. Τελικά, ο επίτροπος της δίκης ζήτησε τη θανατική ποινή για 9 κατηγορούμενους, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε να οδηγηθούν στην κρεμάλα οι τρεις από αυτούς. Ο τρίτος ήταν ο Αϊδινλής, μεγαλέμπορος της εποχής, στον οποίο ο Πάγκαλος έδωσε χάρη. Ίσως το τρίτο σχοινί της φωτογραφίας προοριζόταν για αυτόν. Ο δικτάτορας όμως ήταν αμετάπειστος, όταν τον παρακάλεσαν, τόσο ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κουντουριώτης, όσο και οι δικαστές, να μην εκτελεστούν οι δύο αντισυνταγματάρχες….

πηγή-mixanitouxronou

 

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ

Θελουν να μας σωσουν ,αυτοι που ειναι εγκληματικα υπευθυνοι

Στην πραγματικοτητα θελουν να μας βαλουν να πληρωσουμε οσα αυτοι εκλεψαν,και στην συνεχεια να μας υποδουλωσουν

Καθισταται σαφες ,οτι ο κοινοβουλευτισμος ειναι το πλεον ασφαλες εργαλειο για να υποδουλωσει και να εξαφανισει ενα εθνος ,χωρις να πεσει ουτε ντουφεκια

Ενας χορός αθλίων,, αμόρφωτων , δολλαροτομωμενων, αναλυτών και αλητών,γόνων και καπιταλιστών, επαγγελματιών εθνομηδενιστών απο την αριστερά και την δεξιά ,αυτήν την στιγμή ,προβάλει ως σωτηρία της χώρας ,την υποδούλωσή της στους τοκογλύφους,οι οποίοι λογιστικά διόγκωσαν το χαρτί που μας δάνεισαν,αφου φροντησε ο Σημίτης να μας στερήσει την δυνατότητα εθνικού χρήματος,και τώρα ,αντι για χαρτί …..ζητούν γη και αίμα

Συνεργάτες τους όλο το πολιτικό σύστημα,το οποίο μιλά για νέες κυβερνήσεις ,βγάζει στη φόρα ονόματα καλοπληρωμένων αλητοτραπεζιτών και παπαρολόγων για πρωθυπουργούς ,και ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ με τον χειρότερο τρόπο.

ΑΣ ΜΑΘΟΥΝ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ
ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 74 ΚΑΙ ΜΕΤΑ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΘΗΚΕ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΗ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΕΙ ΩΣ ΑΣΠΙΔΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟΝ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΟΥ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΑΠΑΔΗΜΑ,ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΟΝΟ,ΚΑΝΕΝΑΝ ΨΕΥΤΟΕΛΛΗΝΑ

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΕΥΣΕΙ ΤΙΣ ΜΥΘΩΔΕΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΟΛΩΝ ΟΣΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ,

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΙΜΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΚΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 74 ΚΑΙ ΜΕΤΑ

ΑΡΚΕΤΑ

πηγή-hellenicrevenge

The Breakdown


8
8
8
9
9


Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει τους σχολιαστές και δεν εκφράζει την θέση και άποψη του site. Επίσης σας δίνετε βήμα να καταγγείλετε.. τα "στραβά και ανάποδα" για την εποικοδομητική συζήτηση και επίλυση των προβληματων. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Translate »