http://hotface.gr/wp-content/uploads/2018/03/10s1kotz-thumb-large-thumb-large-thumb-large-2-thumb-large.jpg

Στα Σκόπια σήμερα ο Νίκος Κοτζιάς για.. συνομιλίες

Στα Σκόπια μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ, συνεχίζοντας τις συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό.

Εκτός από τον συμβολισμό, ότι δηλαδή για πρώτη φορά μετά σχεδόν 12 χρόνια θα πραγματοποιηθεί απευθείας πτήση από την Αθήνα στα Σκόπια, οι επαφές που θα έχει ο κ. Κοτζιάς θα γίνουν επί του προσχεδίου θέσεων που έχει αποστείλει στη γειτονική χώρα προ ολίγων ημερών ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

Σε γενικές γραμμές, έχει γίνει γνωστό ότι αυτό περιλαμβάνει επτά σημεία, εκ των οποίων συμφωνία υπάρχει σε τρία από αυτά και, συγκεκριμένα, στο όνομα (μάλλον «Γκόρνα Μακεντόνια»), τα ακρωνύμια, καθώς και τις αλυτρωτικές αναφορές. Ιδιαίτερα στο ζήτημα των αλυτρωτισμών (στους οποίους η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ περιλαμβάνει και τις κινήσεις που έχουν ήδη γίνει για τη μετονομασία αεροδρομίου και κεντρικής εθνικής οδού) ο Ζόραν Ζάεφ έχει μάλλον εύκολο έργο, καθώς οι περισσότερες από αυτές τις δημόσιες αναφορές –κυρίως κτίρια και ονομασίες– αποτελούσαν και μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της γείτονος.

Ο κ. Ζάεφ, πάντως, εκτός από τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, αντιμετωπίζει πλέον και εκείνες της Ρωσίας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο βοηθός υπουργός Αλεξάντερ Γκρούσκο συναντήθηκε με τον πρέσβη της ΠΓΔΜ στη Μόσχα Γκότσε Καραγιάνοφ, στον οποίο και επισημάνθηκε ότι «τα σχέδια προσέλκυσης της Δημοκρατίας της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις». Η παρέμβαση της Μόσχας ανάγκασε τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να προχωρήσει σε μια δήλωση, προκειμένου να καθησυχάσει τη Ρωσία για τους στόχους της κυβέρνησής του.

Στην Αθήνα εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η επίλυση του ζητήματος είναι επιβεβλημένη προκειμένου να απελευθερωθεί διπλωματικό κεφάλαιο από μια χρονίζουσα υπόθεση. Ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ υπάρχει σύμπνοια ως προς το ότι το Σκοπιανό είναι ζήτημα κουλτούρας, Ιστορίας, πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό, όπως οι διαφορές με την Τουρκία.

Το ζήτημα, βεβαίως, για την κυβέρνηση είναι ότι τις συγκεκριμένες απόψεις δεν ασπάζεται ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Πάνος Καμμένος, οι σχέσεις του οποίου με τον πρωθυπουργό έχουν ήδη κλυδωνισθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες.

πηγή-kathimerini.gr

 

Γνώμη μας είναι οτι η επίσκεψη είναι άνευ λόγου και ουσίας, επειδή άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου και δύο δρόμων..  με απύθμενο θράσος διεκδικούν  προσπαθούν να σφετεριστούν τα ιερά και τα όσια της Πατρίδος μας.  Ποιο «διπλωματικό κεφάλαιο» θα απελευθερωθεί;;; Είναι υπό διάλυση και με ανύπαρκτη οικονομία.  Ας τους έχουν αναγνωρίσει πολλοί , αυθαίρετα και ανιστόρητα.. εμείς δεν θα το κάνουμε ποτέ..  Καμία συζήτηση και συνομιλία για την Ιστορία και τον πολιτισμό μας, για τα Ονόματα τους Ήρωες και την εδαφική μας ακεραιότητα. Καλό θα ήταν να διαβάσουν τα άρθρα του Συντάγματος για την Εσχάτη προδοσία, όταν το Σύνταγμα των Σκοπίων αναφέρει ρητά και επιβουλεύεται Ελληνικά Εδάφη ως «απελευθέρωση» αλλά και αδελφών τους που βρίσκονται επί Ελληνικών εδαφών. 

 


Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει τους σχολιαστές και δεν εκφράζει την θέση και άποψη του site. Επίσης σας δίνετε βήμα να καταγγείλετε.. τα "στραβά και ανάποδα" για την εποικοδομητική συζήτηση και επίλυση των προβληματων. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Translate »