http://hotface.gr/wp-content/uploads/2014/04/vladimir-putin-702x336.jpg

Πούτιν: Ελπίζω να μη χρειαστεί η Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία

Καλυμμένη απειλή προς το Κίεβο από τον Ρώσο πρόεδρο! 

Την «ελπίδα» να μην χρειαστεί η Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, σε δηλώσεις του την Πέμπτη το μεσημέρι.

«Σας υπενθυμίζω ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (σ.σ.:Άνω Βουλή της Ρωσίας) μου έχει παράσχει το δικαίωμα να κάνω χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ελπίζει η λύση να δοθεί σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο.

Χαρακτήρισε δε «σοβαρό έγκλημα»  την απόφαση του Κιέβου να στείλει ένοπλες δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία αντί να προσπαθήσει να προxωρήσει σε διάλογο.

 

 RUSSIA-POLITICS-PUTIN
Πούτιν : Δεν υπάρχουν Ρωσικά στρατευματα στην ανατολική Ουκρανία.

Ανέφερε επίσης ότι είναι δυνατόν να υπάρξει τάξη στην Ουκρανία «μόνο μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με τις δημοκρατικές διαδικασίες και όχι χρησιμοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις, τα τανκς και την αεροπορία».

Κάλεσμα Πούτιν στο Κίεβο να ξεκινήσει διάλογο με τους ρωσόφωνους

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που διεξάγονται στη Γενεύη, είπε ότι είναι «πολύ σημαντικές» και κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση να συνομιλήσει με τις ρωσόφωνες και ρωσικές κοινότητες στα ανατολικά.

o-rosos-proedros-blantimir-poutin

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας τόνισε ότι Μόσχα και Κίεβο έχουν μακροπρόθεσμα κοινά συμφέροντα. Συγκεκριμένα, δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει τελικά αμοιβαία κατανόηση με την Ουκρανία. «Δεν μπορούμε να κάνουμε ο ένας χωρίς τον άλλον», πρόσθεσε.

Ο κ. Πούτιν έπλεξε το εγκώμιο των πρώην ουκρανικών ΜΑΤ, Μπερκούτ, οι άνδρες των οποίων, όπως είπε, υπηρέτησαν με τιμή στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος.

 

Ουκρανοί στρατιώτες περικυκλωμένοι από φιλορώσους στο Κραματόρσκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι η λύση στην ουκρανική κρίση είναι ένας πολιτικός συμβιβασμός όχι μεταξύ Ουκρανίας και ενός εξωτερικού παράγοντα, αλλά των ίδιων των ουκρανικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων μεταξύ τους, ενώ τόνισε ότι το Κίεβο θα πρέπει να παράσχει εγγυήσεις προς τους ρωσόφωνους Ουκρανούς και τους Ρώσους οι οποίοι ζουν στην ανατολική Ουκρανία.

Το Κίεβο θα πρέπει να παράσχει εγγυήσεις προς τους ρωσόφωνους Ουκρανούς και τους Ρώσους οι οποίοι ζουν στην ανατολική Ουκρανία

Παραδέχτηκε επίσης για πρώτη φορά δημοσίως ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν εξέλθει από τις βάσεις τους στο έδαφος της ουκρανικής Κριμαίας πριν από το δημοψήφισμα προσάρτησης της χερσονήσου στη Ρωσία, ώστε, όπως είπε, «να αποφευχθούν οι σκηνές που βλέπουμε σήμερα στην ανατολική Ουκρανία».

 

Υπερδνειστερία και Κίνα

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν σημείωσε ότι οι αρχές του Κιέβου, οι οποίες έχουν προκύψει από την ανατροπή του κ. Γιανουκόβιτς, δεν διαθέτουν νομιμοποίηση, ωστόσο η Ρωσία δεν αρνείται τον διάλογο με κανέναν. Σχολίασε ως «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η μέχρι στιγμής προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματά τους.

Σε ό,τι αφορά την αυτόνομη δημοκρατία της Υπερδνειστερίας, η οποία ανήκει στη Μολδαβία αλλά πρακτικά έχει αυτονομηθεί με τη βοήθεια της Ρωσίας από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι κάθε λαός θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του.

Πρόσθεσε επίσης ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς περιορίζει τη Ρωσία ως ναυτική δύναμη στο χώρο της Μαύρης Θάλασσας.

Τόνισε τέλος ότι οι σχέσεις Ρωσίας – Κίνας βρίσκονται στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών, κάτι που κατά τον ίδιο θα επηρεάσει σημαντικά τις διεθνείς σχέσεις, ωστόσο συμπλήρωσε ότι Μόσχα και Πεκίνο δεν εξετάζουν την σύναψη επίσημης πολιτικής – στρατιωτικής συμμαχίας.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί από τεχνική άποψη να σταματήσει να αγοράζει Ρωσικό φυσικό αέριο», σημείωσε σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος της Ρωσίας, εκφράζοντας αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας με την Ουκρανία σε ό,τι αφορά το θέμα της τιμής του φυσικού αερίου.

Άρχισαν οι συνομιλίες στη Γενεύη

John-Kerry-Sergey-Lavrov

Τετραμερής διάσκεψη για την κρίση στην Ουκρανία στη Γενεύη

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν στις 11.00 το πρωί ώρα Ελλάδος στη Γενεύη για να επιχειρηθεί η διευθέτηση της διεθνούς κρίσης.

 

Η τετραμερής συνάντηση διεξάγεται σε ξενοδοχείο της ελβετικής πόλης με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Ντεστσίτσα, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ Τζον Κέρι και της επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. και αντιπροέδρου της Κομισιόν Κάθριν Άστον.


Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας. Τα σχόλια υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει τους σχολιαστές και δεν εκφράζει την θέση και άποψη του site. Επίσης σας δίνετε βήμα να καταγγείλετε.. τα "στραβά και ανάποδα" για την εποικοδομητική συζήτηση και επίλυση των προβληματων. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Translate »